Biokaasulaitos

Paikallista biokaasua, olkaa hyvä!

Haminan Energian biokaasulaitos sijaitsee Virolahden Vahterikonkankaan teollisuusalueella. Uudessa biokaasulaitoksessa käytetään tuotantomenetelmänä kuivamädätystä, joka on tuotantomenetelmänä yleistymässä. Kuivamädätyksellä on monia etuja märkämädätykseen verrattuna. Prosessi on tehokkaampi, energiaa kuluu vähemmän, ja tuotannossa ei synny jätevesiä lainkaan. Laitoksen on toimittanut kotimainen BioGTS Oy.

Raakasyötteenä käytetään Kymenlaakson alueelta saatavaa, teollisuuden sivuvirtoina syntyvää biojätettä sekä kauppojen ja keskuskeittiöiden biojätettä. Lisäksi laitokselle saadaan paikallisten viljelijöiden tuottamaa peltobiomassaa. Ensi vaiheessa laitos käsittelee noin 19 000 tonnia raakasyötettä vuodessa.

Prosessin tuloksena syntyy ns. raakakaasua, joka rikastetaan 98 prosentin metaanipitoisuuteen poistamalla siitä hiilidioksidi. Laitos tuottaa biokaasua verkkoon vuodessa noin 15 - 20 GWh, mikä vastaa noin 1500 - 2000 kaasuauton vuosikulutusta. Laitoksen tuottama biokaasu soveltuu liikenteen polttoaineeksi sekä sähkön ja lämmön tuotantoon.

Kaikki kuiva-aines ei hajoa prosessin aikana. Suljetusta biokaasuprosessista johtuen jäljelle jäävä mädäte sisältää raaka-aineiden ravinteet kuten typen ja fosforin ja on siten hyvää ja myös luomuviljelyyn soveltuvaa lannoitetta.

 

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Takaisin ylös