Lämmitys ja ilmastointi

Kuinka voin säästää lämmityksessä ja ilmastoinnissa?

 • Alenna huonelämpötilaa. Yhden asteen huonelämpötilan lasku laskee lämmityskustannuksia 5 %.
 • Säädä lattialämmitystä pienemmäksi. Väärin säädetty lattialämmitys voi kuluttaa yllättävän paljon energiaa. Lattia ei saa olla talvellakaan liian lämmin. Kaukolämmitteisessä huoneistossakin saattaa olla sähköllä toimiva lattialämmitys. Tämä voi kuluttaa ison osan pienen huoneiston sähköistä.
 • Ilmastoinnin lämmön talteenotto säästää merkittävästi lämmityskustannuksissa.
 • Ilmastoinnin oikea säätö on tärkeää, jotta kone toimii oikein.
 • Älä käytä tarpeettomasti. Moni LVI-laite, kuten ilmanvaihtokone ja kiertovesipumppu ovat päällä jatkuvasti. Siksi niiden pienikin sähköteho kuluttaa aikaa myöten paljon energiaa. Ilmastoinnin kautta menee harakoille helposti noin 30 % lämmitys-energiasta.
 • Suomen sääolosuhteissa auton tärkeimpiä ekovarusteita on moottorin esilämmitykseen käytettävä lohko- tai säteilylämmitin. Lämmitin kannattaa ottaa käyttöön jo silloin, kun lämpötila on +5 ºC tai alempi.
 • Ole tarkka ajastaessasi lämmitintä, sillä pitkitetty lämmitys ei vähennä auton polttoaineen kulutusta vaan kuluttaa turhaan sähköä.

Tiesitkö?

 • Ilmalämpöpumpun käyttäminen lämmitykseen säästää energiaa, mutta jäähdytys kesällä lisää sähkön käyttöä.
 • Ilmalämpöpumpun väärin tehty asennus ja väärät käyttötavat voivat merkittävästi vähentää laitteesta saatavaa hyötyä.
 • Ilmanvaihdossa ei kannata tinkiä. Huoneilman laatu ja talon rakenteiden kunnossapito vaativat toimivaa ilmanvaihtoa.
 • LVI-laitteet kuluttavat kotitaloussähköstä 21 %.

Säästä lämmityksessä vuodenajan mukaan

Kesän tulo aiheuttaa toimenpiteitä energiankulutuksestaan tarkalle sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle. Kesän kynnyksellä lämmitysjärjestelmät on syytä kytkeä pois päältä ja säätää myös jäähdytyslaitteet jäähdyttämään mahdollisimman energiatehokkaasti.

Kun koivuissa alkaa vihertää ja räkättirastaat alkavat konserttinsa, on lämmityskausi eittämättä ohi. Sähkölämmitteisenkin omakotitalon lämmitysjärjestelmä on aika siirtää kesälomalle. Järjestelmä tulee todellakin sammuttaa kokonaan, huolimatta siitä, että järjestelmässä olisi säädöt ja termostaatit. Näin varmistetaan, ettei järjestelmä kytkeydy päälle automaattisesti, kun todellista lämmitystarvetta ei kerran ole.

Varmistaakseen, ettei vahingossa tule lämmitettyä turhaan, on varminta kytkeä lämmitys kokonaan pois päältä, joko sulaketaulusta tai jokaisen patterin virtakytkimestä erikseen. Kokkonen neuvoo tekemään näin sen sijaan, että luottaisi termostaattiin. Jotta termostaatti toimisi halutulla tavalla, täytyy sen olla toimintakunnossa. Jos näin ei ole, ei termostaatti välttämättä näytä oikeaa lukemaa. Ongelmaa saattaa esiintyä eritoten vanhemmissa mekaanisissa termostaateissa.

Sähkölämmitteisen omakotitalon lämmityskausi käynnistyy syksyn lämpötiloista riippuen syys-lokakuussa, ja viimeistään silloin on ajankohtaista opetella lämmitysjärjestelmän huoltoa. Lämmitysjärjestelmän moitteettoman toiminnan varmistaminen ja energiatehokas käyttö edellyttää muutamia pieniä mutta tärkeitä asioita.

Kiinnostuitko? Kysy lisää!

Takaisin ylös