Asiakastiedote

Haminan Energia Oy myy tytäryhtiönsä Haminan Kaukolämpö Oy:n ja Haminan Sähköverkko Oy:n

Haminan Energia Oy myy tytäryhtiönsä Haminan Kaukolämpö Oy:n ja Haminan Sähköverkko Oy:n CapMan Infran hallinnoimalle rahastolle. Kauppa mahdollistaa merkittävän investoinnin hukkalämmön hyödyntämiseen Haminan kaukolämpöverkossa, mikä pienentää tuotannon hiilijalanjälkeä, lisää hintavakautta sekä parantaa kaukolämmön saatavuutta uusille asiakkaille. Haminan Kaukolämmön ja Haminan Sähköverkon henkilöstö jatkaa nykyisissä työtehtävissään. Kauppa on suunniteltu toteutettavaksi vuoden 2024 loppuun mennessä. Järjestelyllä ei ole vaikutusta yritysten asiakassopimuksiin. Muutoksen myötä yritysten tilinumerot tulevat muuttumaan. Tiedotamme asiasta tarkemmin verkkosivuillamme ja laskujen yhteydessä.

Sähkön verkkopalveluehdot 1.12.2024 alkaen

Energiavirasto edellyttää, että sähkön jakeluverkkoyhtiöt ottavat käyttöön muuttuneet sähkön verkkopalveluehdot. Sähkön verkkopalveluehdot muuttuvat valtakunnallisesti joulukuun 2024 alusta alkaen. Ehtomuutosten perusteena ovat lainsäädännön muuttuminen, olosuhteiden olennainen muuttuminen, vanhentuneiden sopimus- tai hinnoittelujärjestelyjen uudistaminen ja energian säästämiseksi tarpeellisten toimenpiteiden toteuttaminen. Lisäksi on tehty eräitä sellaisia vähäisiä sopimusehtomuutoksia, jotka eivät vaikuta sopimussuhteen keskeiseen sisältöön. Uudet ehdot kokonaisuudessaan löytyvät Haminan Energian verkkosivujen materiaalipankista.

Ajankohtaista kaukolämmöstä

Syksy on edelleen jatkunut historiallisen lämpimänä. Maan itäosissa lämpötila oli syyskuussa kahdesta neljään astetta pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Hellepäiviäkin mahtui valtakunnallisesti syyskuuhun kokonaista kahdeksan kappaletta, mikä murskasi entisen ennätyksen vuodelta 1968 kolmella päivällä. Tämä on näkynyt asiakkaille hyvinkin edullisena lämmityskuukautena.

Kaukolämpö on toukokuusta näihin päiviin saakka tuotettu asiakkaille kiinteällä, fossiilivapaalla polttoaineella yhteistyökumppanimme Södra Wood Oy:n toimesta. Oman laitoksemme vuosihuolto päättyy piakkoin, ja sen jälkeen näillä kahdelta laitokselta saatava lämpö riittää aina pikkupakkasille saakka. Talvella huippukulutuksen aikana lämpöä tuotetaan tarvittaessa muillakin laitoksillamme maakaasun voimin.

Fossiilisen polttoaineen käyttöön on kuitenkin tulossa piakkoin iso muutos. Pitkäaikainen tavoitteemme on nyt konkretisoitunut. Hillonlahden pohjoispuolelle sijoittuvalla laitoksella tullaan tuottamaan Googlen palvelinkeskukselle jäähdytystä sekä lämpöä Haminan kaukolämpöverkkoon. Tavoitteena on saada laitos valmiiksi vuoden 2025 loppupuolella. Laitos on lämpöteholtaan noin 7 MW, ja käynnistyttyään se tuottaa merkittävän osan haminalaisten kaukolämmöstä, lisää hintavakautta ja osaltaan mahdollistaa uusien asiakkaiden liittämisen kaukolämpöverkkoon tulevina vuosina. Investoinnin kokonaisarvo on noin 5 miljoonaa euroa sisältäen itse laitoksen sekä siirtoputkiston.

Vuosiraportti vuoden 2024 kaukolämmön kulutuksesta toimitetaan asiakkaille tammikuun 2025 aikana. Siitä on helppo seurata lämmönkulutuksen kehitystä suhteessa pitkäaikaiseen lämmöntarpeeseen, josta saa tarkempaa tietoa Ilmateenlaitoksen sivuilta www.ilmatieteenlaitos.fi/lammitystarveluvut.

Syysterveisin

Haminan Energia Oy