Search
Close this search box.

Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Katso löydätkö vastauksen kysymykseesi.

YLEISTÄ

Minne otan yhteyttä, kun olen muuttamassa?

Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyjään ennen muuttoa. Sähkösopimus sähkönmyyjän kanssa tehdään hyvissä ajoin ennen toivottua sopimuksen alkamisajankohtaa.

Sähkönmyyjä ilmoittaa meille sähkösopimuksestasi, ja tämän perusteella teemme verkkopalvelusopimuksen kanssasi ja kytkemme sähköt päälle ilmoituksen mukaisesti sopimuksen alkamispäivänä. 

Huomioithan, että kytkentähetkestä ei tule erillistä ilmoitusta, joten sinun tulee varmistaa etukäteen, että sähköjen kytkentä on turvallista tehdä sopimuksen alkaessa.

Jos muuton yhteydessä on tarvetta ilmoittaa myös sähkö- tai maakaasuliittymän siirrosta, katso lisätietoja: sähkö/liittymien siirrot ja maakaasu/liittymien siirrot

Onko Haminan Energialla omaa energiantuotantoa?

Kyllä on. Tuotamme tuulivoimaa viidellä omalla voimalalla ja vihreää kaukolämpöä vuonna 2019 käynnistyneellä kaukolämpölaitoksella. Lisäksi Haminan Energialla on useita osakkuusvoimaloita eri puolella Suomea.

SÄHKÖ

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkön siirtoyhtiö laskuttaa siirron osuuden ja myyntiyhtiö energian osuuden. Myyjäyhtiön voit valita vapaasti, sähkön siirron laskuttaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija.

Mistä sähkölaskun kokonaishinta muodostuu?

Sähkölasku muodostuu kolmesta kokonaisuudesta: sähkön siirtomaksusta, kulutetun sähköenergian maksusta sekä veroista. Sähkövero ja arvonlisävero muodostavat noin 30 prosentin osuuden keskimääräisen sähkönkäyttäjän laskusta. Sähkölämmitteisen omakotitalon verkkopalvelulaskusta verot ovat lähes puolet laskun summasta. Sähkön valmistevero ja huoltovarmuusmaksu sisältyvät sähköveromaksuun. Sähkön myynti- ja verkkopalvelumaksut muodostuvat kiinteästä perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä energia- tai siirtomaksusta.

Miksi sähkön siirto maksaa niin paljon?

Sähkön siirron kanssa samassa laskussa peritään myös veroja, ja tästä syystä sähkön siirto voi vaikuttaa kalliilta. Haminan Energian sähkön siirron hinnat ovat valtakunnallisesti keskitasoa. Sähkönsiirron eli verkkopalvelun hinnoittelu ja sähköverkkojen toimintavarmuus on valvottua Energiaviraston toimesta.

MAAKAASU

Mistä kaasun hinta muodostuu?

Kaasun hinta muodostuu samoin kuin sähkönkin: energian ja sen siirron hinnoista. Kaasumarkkinan avauduttua kaasun käyttäjä voi ostaa kaasuenergian haluamaltaan toimittajalta. Hankkiakseen kaasua joltakin muulta toimittajalta kuin jakeluverkon haltijalta, tulee asiakkaalla olla etäluettava kaasumittari. Kaasun siirtohinnoittelu perustuu siirtoverkostoon sitoutuneeseen pääomaan ja siirtoverkoston operoinnista syntyviin kustannuksiin. Lisäksi siirron hinnoitteluun vaikuttaa kohdekohtainen kulutus. Siirtohinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Miten kaasuautolla ajaminen eroaa tavallisella bensiiniautolla ajamisesta?

Kaasuautolla ajaminen ei poikkea millään lailla perinteisellä autolla ajamisesta, ajo-ominaisuudet ovat täysin samanlaiset. Kaasuautoilijan säästö polttoainekuluissa on kuitenkin huomattava, noin 50 %.

Mitä LNG on ja miten se eroaa tavallisesta maakaasusta?

LNG on nestemäisessä olomuodossa olevaa maakaasua (Liquified Natural Gas), jota voidaan kuljettaa LNG-säiliöaluksilla tai säiliöautoilla. LNG:tä käytetään muun muassa teollisuuden, raskaan tieliikenteen ja meriliikenteen polttoaineena.

KAUKOLÄMPÖ

Missä Haminan Energian vihreää kaukolämpöä on saatavilla?

Kaukolämpöä on saatavilla helposti ja nopeasti seuraavilla alueilla: Keskusta, Etelä- Ja Pohjois-Poitsila, Jamilahti, Ruissalo.

Miten vihreä kaukolämpö tuotetaan?

Vihreää kaukolämpöä tuotetaan vuonna 2019 valmistuneella kiinteän polttoaineen laitoksella Satamantien varrella. Lämpö tuotetaan puupohjaisilla polttoaineilla. Kaukolämmön toimitus on varmistettu usealla tuotantolaitoksella eri puolilla Haminaa.

Miten kaukolämpö eroaa kaasusta lämmitystapana?

Kaasuasiakas tuottaa lämpönsä itse ns. omassa lämpölaitoksessaan kaasukattilalla ja polttimella. Kaukolämpö taas tuotetaan tuotantolaitoksissa, josta se siirretään putkistoa pitkin asiakkaan tiloihin, jossa lämmönvaihdin siirtää energian toisioverkkoon, eli käytännössä asiakkaan lämmitysjärjestelmään.

LATAUSPISTEET

Mistä Haminassa voi löytää Töpseli-latauspisteen sähköautolle tai hybridille?

Tervasaaressa on otettu käyttöön ensimmäinen Töpseli-latauspiste. Toinen valmistuu piakkoin keskustaan, Haminan torille.

Mitä E-kartoitus tarkoittaa?

E-kartoituspalvelumme on hyvä työkalu asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille, joissa pohditaan sähköiseen liikenteeseen varautumista tai sähköautojen latauspisteiden hankkimista. Lue lisää »

Mistä tiedän, millainen sähköauton latauspiste on juuri minun käyttööni sopiva?

Asian selvittäminen hoituu helposti. Ota yhteyttä myyntiimme – me kartoitamme tarpeesi. Kauttamme saat Töpseli-latauspisteen avaimet käteen, alusta loppuun.