Energia-ala on tärkeä, mutta haastava

Energia-alan toimet ja tekemiset vaikuttavat merkittävästi hiilineutraalin tulevaisuuden toteutumiseen. Yhteiskunnan sähköistäminen on merkittävin vähähiilisyyttä mahdollistava työkalu, ja tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että sähkön kulutus tulee kasvamaan merkittävästi tulevina vuosina ja vuosikymmeninä edellyttäen lisää hiilineutraalin sähkön tuotantoa. Samaa edellyttää myös toinen globaali megatrendi, digitaalisaatio. Vaikka Hamina on pikkukaupunki, olemme mitä suurimmassa määrin edelläkävijä mitä tulee vähähiilisyyden tai digitalisaation edistämiseen. Sijoittuneena Haminaan on jo palvelinkeskus ja biojalostamo, ja viimeisimpänä sijoittumisesta on kertonut akkukemikaalien jättimäinen tuottaja. Akkuja tarvitaan yhteiskunnan sähköistämiseen, uusiutuvan energian varastoimiseen, tuotannon ja kulutuksen vaihteluja tasapainottamaan.

Vaikka Hamina on pikkukaupunki, olemme mitä suurimmassa määrin edelläkävijä mitä tulee vähähiilisyyden tai digitalisaation edistämiseen.

Vuosi 2021 on ollut haasteellinen sähkön ja kaasun myyjille. Kummankin energiahyödykkeen markkinahinnat, jotka ovat käytännössä energiayhtiöiden kokemat hankintahinnat, ovat moninkertaistuneet loppuvuoden kuluessa. Hankintahintojen nousuun energiayhtiöt varautuvat ennakoivasti riskienhallinnalla ja osin hinnankorotuksilla. Sähkön hinnan nousulle löytyy selkeät selittävät tekijät, lähtien poikkeuksellisen kylmästä ja vähätuulisesta säästä, fossiilisten polttonesteiden kohonneesta hinnasta ja päästöoikeuden hinnan noususta. Kaasun markkinahinnan nousulle Euroopassa selittävät tekijät ovat moninaiset, jopa geopoliittisia näkökulmia sisältäen. Tämänhetkiset ennusteet näyttävät kuitenkin siltä, että markkinahinnat tulisivat merkittävästi alaspäin ensi kevään aikana.

Tämänhetkiset ennusteet näyttävät siltä, että markkinahinnat tulisivat merkittävästi alaspäin ensi kevään aikana.

Me Haminan Energialla etsimme jatkuvasti uusia keinoja ja energiaratkaisuja tuottaa lämpöä ja energiaa ekologisesti ja taloudellisesti. Olemme vahvasti mukana energiamurroksessa ja pyrimme omalta osaltamme vahvistamaan Haminan houkuttelevuutta yritysten sijoittumispaikkana. Kestävä tulevaisuus vaatii myös vastuullista energiaa.

Toivotan hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta 2022 henkilöstöllemme, asiakkaillemme ja kumppaneillemme.

Markku Tommiska

Haminan Energia Oy:n toimitusjohtaja

Jaa blogikirjoitus: