Search
Close this search box.

Energiamarkkinat ja -hinnat myllerryksessä

Suomen ja Euroopan energiamarkkinoilla on havaittavissa kasvavia epävarmuuksia erityisesti ensi lämmityskauden osalta. Eri energiajakeiden saatavuuteen liittyy huolia, jotka vaikuttavat jo nyt energianhintoihin. Epävarmuudet johtuvat erityisesti EU:n ja Venäjän välisistä pakotteista, jotka vaikuttavat myös energiamarkkinoihin olennaisesti. Energiajakeiden hintatasot voivat nousta merkittävästi tulevan talven aikana. Tällä hetkellä maakaasun verolliset markkinahinnat tulevalle talvelle liikkuvat yli 200 €/MWh tasossa, vastaavalle ajanjaksolle sähkön markkinahinta on nyt yli 250 €/MWh.

Maakaasun toimitusvarmuus Suomen osalta heikkeni olennaisesti, kun Venäjä sulki Imatran maakaasun toimituspisteen 21.5.2022. Kesän aikana tällä ei ole ollut vaikutusta maakaasun saatavuuteen, mutta ensi talven osalta se lisää saatavuusriskiä. Syksyllä Haminan satamassa toimintansa aloittava Haminan Energian osaomisteinen LNG terminaali osaltaan parantaa alueellista ja kansallista maakaasun toimitusvarmuutta. Tavoitteena on myös talven aikana saada käyttöön Gasgrid Finlandin ns. kelluva LNG terminaali Inkoossa. Suojatuille asiakkaille eli kotitalouksien lämmitysasiakkaille maakaasun saanti pyritään turvaamaan kaikissa tilanteissa.

Haminan Energian maakaasun vähittäismyyntihinta on pysynyt koko alkuvuoden 2022 täysin vakaana ja selvästi markkinahintoja alemmalla tasolla. Alkuvuoden hintatasomme on ollut yli 20 % edullisempi kuin keskimääräinen markkinahinta. Markkinahintojen voimakkaan nousun ja poikkeuksellisen tilanteen pitkittymisen johdosta Haminan Energiankin maakaasuhintoihin kohdistuu selkeitä korotuspaineita.