Joudutko maksamaan naapurisi ajokilometrit? 

Kun joku taloyhtiön asukkaista on hankkinut sähköllä kulkevan ajopelin ja haluaisi ladata sitä autopaikallaan tai taloyhtiön parkkialueella, alkaa tavallisesti keskustelu myös latauspisteiden hankinnasta. Sähköautojen lataaminen taloyhtiöissä herättää yleensä tunteita sekä kysymyksiä, joihin ei aina terävimmältäkään isännöitsijöiltä löydy vastauksia.Kuka maksaa Töppösen Teslan sähköt? Möttönen tuohon ei suostu ainakaan, vaatii jo dieseltankkia taloyhtiön parkkipaikalle. Löpöt tilataan tietysti Töppösen piikkiin. Ladatkoon Töppönen sähkönsä ihan normaalista pistorasiasta. 

Tuossa hiukan väritetty, mutta todellisuutta mukaileva tilanne erään taloyhtiön hallituksen kokouksesta, jossa käytiin läpi mahdollisuuksia sähköautojen latauksen mahdollistamiseen taloyhtiössä. Pahimmassa tilanteessa ja huonolla toteutuksen suunnittelulla asia on juurikin Möttösen esittämällä tavalla taloyhtiön muut osakkaat maksavat Töppösen latauksista. Ja kun tilanne lopulta selkiytyy kaikille osapuolille, on naapuruussuhteet viimeistäänkin pilalla ja yöunet menetetty.

Ladatkoon Töppönen sähkönsä ihan normaalista pistorasiasta.

Tilanteen ei tietenkään tarvitse tai tule mennä edellä kuvatulla tavalla. Mahdollisuuksia löytyy myös siihen, että taloyhtiössäsi kenenkään ei tarvitse maksaa naapurin latauksesta. Suhteellisenkin pienellä investoinnilla saat latauspisteen asennusvalmiuden tulevaisuutta varten myös omalle autopaikallesi – tämä nostaa asuntosi arvoa tai ainakin kiinnostavuutta, mikäli myynnin aika joskus tulevaisuudessa tulee. Taloyhtiön lataustolpan tavallinen pistorasia kun soveltuu aivan maksimissaankin tilapäiseen lataukseen, eikä siis voi toimia kestävänä latausratkaisuna. Toisaalta taas sähköautoilu lähestulkoon vaatii latausmahdollisuuden kotona, ollakseen mahdollisimman huoletonta ja mukavaa. 

Töpseli-latausjärjestelmällä jokaisesta ladatusta kWh:sta laskutetaan sen lataajaa. Taloyhtiö määrittelee tuon hinnan, ja tällöin kustannuksista vastaa niiden aiheuttaja, aivan kuten kuuluukin. Kustannukset toteutuneissa projekteissa ovat pääsääntöisesti olleet 150–1 000 € autopaikkaa kohden, kun puhutaan pelkästä latauspisteen asennusvalmiudesta taloyhtiöihin, joissa autopaikkoja on ollut 5-30kpl, riippuen huomattavasti toki kiinteistön sähköinfran nykytilanteesta.  

Töpseli-latausjärjestelmällä kustannuksista vastaa niiden aiheuttaja, aivan kuten kuuluukin.

Mikäli aihe on ajankohtainen, niin otapa yhteyttä vaikka savumerkein niin katsastetaan, mitä taloyhtiönne latausinfrallenne voitaisiin mahdollisimman kustannustehokkaasti tehdä. Taloyhtiöiden osalta kätevimmin liikkeelle päästään Töpseli-kartoituksen avulla. Toki kauttamme hoituvat helposti myös omakotitalojen ja liikekiinteistöjen latausratkaisut. Normaaleina pidetyt yhteystiedot löytyvät tästä alta. 
 
Toni Lahti, 040 481 3092
toni.lahti@haminanenergia.fi 

Toni Lahti

myyntipäällikkö

Jaa blogikirjoitus: