Usein kysyttyä

Tältä sivulta löydät usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia. Katso löydätkö vastauksen kysymykseesi.

YLEISTÄ

Minne otan yhteyttä, kun olen muuttamassa?

Ota yhteyttä valitsemaasi sähkönmyyjään ennen muuttoa. Sähkösopimus sähkönmyyjän kanssa tehdään hyvissä ajoin ennen toivottua sopimuksen alkamisajankohtaa.

Sähkönmyyjä ilmoittaa meille sähkösopimuksestasi, ja tämän perusteella teemme verkkopalvelusopimuksen kanssasi ja kytkemme sähköt päälle ilmoituksen mukaisesti sopimuksen alkamispäivänä. 

Huomioithan, että kytkentähetkestä ei tule erillistä ilmoitusta, joten sinun tulee varmistaa etukäteen, että sähköjen kytkentä on turvallista tehdä sopimuksen alkaessa.

Jos muuton yhteydessä on tarvetta ilmoittaa myös sähkö- tai maakaasuliittymän siirrosta, katso lisätietoja: sähkö/liittymien siirrot.

Onko Haminan Energialla omaa energiantuotantoa?

Kyllä on. Tuotamme uusiutuvaa kaukolämpöä vuonna 2019 käynnistyneellä kaukolämpölaitoksella.

SÄHKÖ

Mistä sähkölaskuni muodostuu?

Sähkölasku muodostuu kolmesta kokonaisuudesta: sähkön siirtomaksusta, kulutetun sähköenergian maksusta sekä veroista. Sähkövero ja arvonlisävero muodostavat noin 30 prosentin osuuden keskimääräisen sähkönkäyttäjän laskusta. Sähkölämmitteisen omakotitalon verkkopalvelulaskusta verot ovat lähes puolet laskun summasta.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkön siirtoyhtiö laskuttaa siirron osuuden ja myyntiyhtiö energian osuuden. Myyjäyhtiön voit valita vapaasti, sähkön siirron laskuttaa aina paikallinen jakeluverkonhaltija.

Tietoa sähkölaskusta sekä sopimuksista

Kulutustiedot

Online – palvelussamme pääset katsomaan kulutustietojasi, sekä vertailemaan edeltävän vuoden saman ajanjakson sähkönkulutuksen tietoja.  

Sähkönkäytön vertailutiedot

  1. Kesämökki, kulutusta vain kesäisin, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 1 000 kWh/vuosi
  2. Kerrostalohuoneisto, pääsulake 1x25A, sähkön käyttö 1 500 kWh/vuosi
  3. Kerrostalohuoneisto, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 2 500 kWh/vuosi
  4. Pientalo, ei sähkölämmitystä, 3x25A, sähkön käyttö 5 000 kWh/vuosi
  5. Energiatehokas pientalo, sähkölämmitys, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 10 000 kWh/vuosi
  6. Pientalo, suora sähkölämmitys, käyttöveden lämmitys yösähköllä, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 16 000 kWh/vuosi
  7. Pientalo, varaava sähkölämmitys, pääsulake 3x25A, sähkön käyttö 19 000 kWh/vuosi
  8. Ulkovalaistus, hämäräkytkin, pääsulake 3x35A, sähkön käyttö 34 000 kWh/vuosi
  9. Maatalous, karjatalous, pääsulake 3x35A, sähkön käyttö 42 000 kWh/vuosi
  10. Liike-elämä, lyhyet aukioloajat, kiinni viikonloppuisin, pääsulake 3x63A, sähkön käyttö 50 000 kWh/vuosi
  11. Teollisuus, 1-vuoro, pääsulake 3x160A, sähkön käyttö 180 0000 kWh/vuosi
  12. Liike-elämä, pitkät aukioloajat, auki viikonloppuisin, pääsulake 3x400A, sähkön käyttö 600 000 kWh/vuosi
  13. Teollisuus, 1-vuoro, KJ-liittymä, sähkön käyttö 1 000 000 kWh/vuosi
  14. Teollisuus, 3-vuoto, KJ-liittymä, sähkön käyttö 6 000 000 kWh/vuosi

 

Luettelon lähde: Energiavirasto 

Sähkön vähittäismyyjän kilpailuttaminen 

Asiakkaalla on oikeus kilpailuttaa vähittäismyyjä. Energiaviraston ylläpitämällä sivustolla sahkonhinta.fi pääsee vertailemaan sopivaa sähkön myyntisopimusta ja niiden hintoja. 

Sähkön myyntisopimuksen pääset tekemään olemalla yhteydessä valitsemaasi myyjään. Sähkönmyyjä ilmoittaa uuden sopimuksen tiedot sähköverkkoyhtiölle.  

Kuluttajien ja muiden kuin kuluttajien palvelupiste riitatilanteessa 

Sähkölaskuihin ja sopimuksiin liittyvissä epäselvissä tilanteissa pyydämme olemaan yhteydessä ensisijaisesti asiakaspalveluumme. 

Kuluttajilla on oikeus ristiriitatilanteissa olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan Kuluttajaneuvonta – Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Keskitetystä palvelupisteestä kuluttaja saa tietoa oikeuksista, lainsäädännöstä ja ohjeita riitatilanteissa. Kuluttajariitalautakunta Kuluttajariitalautakunta antaa ratkaisusuosituksia kuluttajien ja yritysten välisiin riitoihin. 

Energiavirasto Energiavirasto neuvoo ja opastaa muiden kuin kuluttajien asioissa. Riita-asioissa auttaa Energiamarkkinariitalautakunta.

Energiansäästövinkkejä

Energiasäästövinkkejä löytyy Motivan verkkosivuilta linkistä. Motivan verkkosivuilta löydät myös yhteystiedot kuluttajien energianeuvontaan maakunnittain. Energianeuvonta antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden parantavista toimenpiteistä.  

KAUKOLÄMPÖ

Missä Haminan Energian vihreää kaukolämpöä on saatavilla?

Kaukolämpöä on saatavilla helposti ja nopeasti seuraavilla alueilla: Keskusta, Etelä- Ja Pohjois-Poitsila, Jamilahti, Ruissalo.

Miten vihreä kaukolämpö tuotetaan?

Vihreää kaukolämpöä tuotetaan vuonna 2019 valmistuneella kiinteän polttoaineen laitoksella Satamantien varrella. Lämpö tuotetaan puupohjaisilla polttoaineilla. Kaukolämmön toimitus on varmistettu usealla tuotantolaitoksella eri puolilla Haminaa.

Miten kaukolämpö eroaa kaasusta lämmitystapana?

Kaasuasiakas tuottaa lämpönsä itse ns. omassa lämpölaitoksessaan kaasukattilalla ja polttimella. Kaukolämpö taas tuotetaan tuotantolaitoksissa, josta se siirretään putkistoa pitkin asiakkaan tiloihin, jossa lämmönvaihdin siirtää energian toisioverkkoon, eli käytännössä asiakkaan lämmitysjärjestelmään.

LATAUSPISTEET

Mistä Haminassa voi löytää Töpseli-latauspisteen sähköautolle tai hybridille?

Töpseli – latauspisteet löydät Tervasaaresta, Kauppatorilta sekä Haminan Sataman porttitalon edustalta. Latauspisteitä voi käyttää Monta – sovelluksen avulla.

Mitä Töpseli-kartoitus tarkoittaa?

Töpseli-kartoituspalvelumme on hyvä työkalu asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöille, joissa pohditaan sähköiseen liikenteeseen varautumista tai sähköautojen latauspisteiden hankkimista. Lue lisää »

Mistä tiedän, millainen sähköauton latauspiste on juuri minun käyttööni sopiva?

Asian selvittäminen hoituu helposti. Ota yhteyttä myyntiimme – me kartoitamme tarpeesi. Kauttamme saat Töpseli-latauspisteen avaimet käteen, alusta loppuun.