Uutisointi sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelusta

YLE julkaisi eilen 20.11.2022 uutisen sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelusta: https://yle.fi/a/74-20004142 Uutisessa asiantuntijana on toiminut Energiaviraston verkkovalvonnan johtaja Veli-Pekka Saajo. Kyseinen uutinen on herättänyt paljon huomiota ja keskustelua Haminassa.

Uutinen on sinänsä hyvä, mutta Haminan Sähköverkon osalta harhaanjohtava. Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ja seuraa siirtohinnoittelun kohtuullisuutta neljän vuoden jaksoissa. Haminan Sähköverkolla on ollut selvä suunnitelma ylituoton purkamiseen, kunnes sääntöjä muutettiin kesken valvontajakson. Uudessa tilanteessakin Haminan Sähköverkko on ryhtynyt toimenpiteisiin, ja 1.11.2022 alkaen on otettu käyttöön uusi hinnoittelu, jonka turvin päästään Energiaviraston vaatimiin sallitun tuoton rajoihin. Sähkön verkkopalvelun energiamaksut laskevat noin 10 % ajalle 1.11.2022– 30.4.2023. Lisäksi verkkopalveluhinnaston mukaiset perusmaksut jätetään perimättä kyseiseltä ajanjaksolta. Hinnanmuutos päätettiin ajoittaa talven ja kevään kuukausille, jolloin sähkön käyttö on suurimmillaan, ja näin ollen asiakkaan saama hyöty on myös suurin. Tiedote hinnanmuutoksesta sekä uusi hinnasto on lähetetty kaikille Haminan Sähköverkko Oy:n asiakkaille, ja ne löytyvät myös verkkosivuiltamme.

Sähköverkkomme Haminassa on toiminnaltaan ja luotettavuudeltaan huippuluokkaa. On harmillista, että kyseinen uutisointi antaa virheellisen kuvan Haminan Sähköverkon toimista.