Kaasuklusteri

Kaasuklusteri luo monipuolista
kaasuosaamista Haminaan

Haminan Energia oli ensimmäinen kaasunjakelija Suomessa – meillä on kokemusta jo lähes neljänkymmenen vuoden ajalta. Myös kaasuautojen tankkaus otettiin meillä nopeasti käyttöön. Nyt puolestaan olemme pioneereina LNG:n eli nesteytetyn maakaasun saralla.

LNG ja kaasuklusteri

LNG-liiketoimintoihin saimme mukaamme virolaisen energiakonserni Alexelan, jolla puolestaan on kaasualan vankka kokemus Viron puolella. Perustimme yhdessä osakkuusyhtiöt Rohe Solutions Oy:n ja Hamina LNG Oy:n. Yhdessä tytäryhtiöidemme kanssa muodostamme merkittävän, monipuolisen kaasualan toimijan Pohjoismaiden ja Baltian alueelle. Tätä kaasuklusteria haluamme kehittää ja monipuolistaa entisestään.

Tavoitteenamme on edistyksellinen, merkittävä kaasuklusteri, joka tarjoaa monipuolisesti kaasualan ratkaisuja alueellamme ja laajasti tulevaisuuden tarpeisiin.

Kaasuklusterin keskiössä toimii Haminan LNG-terminaali, joka bunkraus-, energian varastointi- ja jakelumahdollisuuksineen raivaa tietä täysin uudenlaisille liiketoiminnoille; tulevaisuudessa terminaaliin voidaan varastoida esimerkiksi tuulisähköä kaasumaisessa muodossa. Käynnissä olevassa energiamurroksessa terminaalin rooli on myös tärkeä, se vahvistaa koko Suomen huoltovarmuutta ja kaasun hintavakautta, sillä se on ainoa terminaali, joka on kytketty kansalliseen kaasuverkkoon. Terminaali on valmistumassa kaupalliseen käyttöön kuluvana vuonna 2022.

Olemme määritelleet liiketoiminnalliset painopistealueet klusterillemme ja kehitämme toimintaamme suunnitelmallisesti tulevien vuosien aikana. Etsimme myös uusia kumppaneita niin lähialueilta kuin kauempaakin. Tavoitteenamme on edistyksellinen, merkittävä kaasuklusteri, joka tarjoaa monipuolisesti kaasualan ratkaisuja alueellamme ja laajasti tulevaisuuden tarpeisiin.

Kaasuklusterissa haluamme tuoda yhteistä kaasuasiantuntijuuttamme esille. Teemme ja suunnittelemme yhdessä sen sijaan, että kukin yhtiö puuhaisi yksin omalla alueellaan. Yhteistyö mahdollistaa esimerkiksi suuret investoinnit, joihin yksin toimien ei olisi mahdollisuuksia.